Ваше благополучие зависит от ваших собственных решений.

Джон Дэвисон Рокфеллер

Меню сайта
Финансы
Доставка из Китая
Пенсионное страхование
Политика
Новости
Реклама
Облако Тегов
Архив
Реклама
Вести экономика

Bisedoni në punë. A ia vlen të flitet për shtatzëninë në punë?

Më të afërt janë tashmë në dijeni! Po, dhe "neblizkim" ju për gëzim thanë për ngjarjen tuaj të mrekullueshme ... Dikush nga kolegët në dijeni.

"Dhe vetëm një person do të njohë të fundit për gjithçka" - mendoni. I frikshëm për t'i treguar shefit. "Asnjë drejtor nuk i do moms! Dhe më detyruan të punoja me kushtin "5 vjet pa dekrete" ... Çfarë duhet të bëni? "- po tjerr në kokë çdo ditë.

Shkarko listën e kalendarit javor për shtatzëninë dhe ndiqni zhvillimin e fëmijës suaj!

Shkarko listën e kalendarit javor për shtatzëninë dhe ndiqni zhvillimin e fëmijës suaj

Askush nuk do t'ju detyrojë ta bëni këtë , madje edhe Kodin e Punës të Federatës Ruse (ligji bazë, që përcakton të drejtat dhe detyrimet tuaja të punës). Por ju duhet të vendosni për veten tuaj atë që është më e rëndësishme.

Ju mund të vononi një bisedë pesëvjeçare "të frikshme" për disa muaj dhe të fshehni barkun në rritje prapa bluzave të gjera. Herët a vonë pozicioni juaj "interesant" do të bëhet i qartë. Dhe "njeriu i frikshëm" do të jetë ende në dijeni. Mësoni më herët dhe personalisht prej jush do të jeni më të këndshëm për atë sesa të mendoni veten. Shefi do të ketë më shumë kohë për të menduar se si të ndërtojë një punë në mungesë të një punonjësi të vlefshëm. Dhe vetëm në mënyrë njerëzore, ai do të jetë i kënaqur me besimin tuaj. Në këmbim, ju do të jeni në gjendje të gëzoni përfitimet dhe privilegjet në punë.

Para se t'i tregoni menaxherit për shtatzëninë tuaj, shikoni nëse ka një kontratë pune të nënshkruar prej tij.

Si të kombinoni punën dhe shtatzëninë pa kompromentuar karrierën dhe foshnjën?

Disa organizata praktikojnë punësimin "e zi" . Punonjësit nuk kontraktohen me shkrim. Të gjitha kushtet e punës (detyrimet, paga, shpërblimet, orari i punës) përcaktohen me gojë dhe nuk regjistrohen kudo. Kompania është fitimprurëse. Ajo nuk paguan primet e sigurimit për pensionin e detyrueshëm, sigurimet shoqërore dhe mjekësore. Por punëtorët në një situatë të tillë janë krejtësisht të pafuqishme. Mos harroni, në rastin e shtatzënisë, ju rrezikoni të jeni jashtë punës dhe pa pagesa të duhura!

Ka një tjetër mundësi - punësim "gri" . Punëdhënësi nënshkruan kontrata punësimi me punonjësit. Ai e bën këtë në interesat e tij "egoist" - punonjësit e punësuar zyrtarisht mbajnë përgjegjësi materiale dhe disiplinore. Por ndryshe nga punësimi "i bardhë", një pjesë e pagës paguhet zyrtarisht, pjesa tjetër është "në zarfin". Mos harroni, të gjitha shtesat e lindjes llogariten vetëm nga paga zyrtare!

Prandaj, është në interesin tuaj të punoni zyrtarisht me një pagë krejtësisht "të bardhë". Kjo është mënyra e vetme për të siguruar përfitime të denjë për veten tuaj. Kur të punosh, sigurohu që të lidhësh një kontratë me shkrim dhe të mbash një kopje.

Shikoni regjistrimin e webinareve me gjinekologun obstetrik "Shtatzënia nën kontroll: gjithçka që ju duhet të dini nënën shtatzënë" (falas në ViLine.Klube )

Nëse e gjeni veten në një situatë ku nuk ka kontratë pune të shkruar dhe një shef i paskrupullt po përpiqet të të zjarshërojë, mos e humbni shpresën! Lufto për të drejtat tuaja në të gjitha mënyrat e mundshme.

  1. Raportoni në Inspektoratin Shtetëror të Punës. Adresa e saj në çdo rajon mund të gjendet në internet. Bëni një apel me shkrim në formë të lirë ose personalisht të vini në pritje. Në aplikacion, tregoni të gjitha faktet në lidhje me punën tuaj (pozicioni, detyrat, paga ose mënyra e llogaritjes së tij, orari i punës, vendi i punës, emri i punonjësve të tjerë). Ekspertët e inspektimit të punës do të kryejnë një inspektim. Kjo është e mjaftueshme për punëdhënësin të frikësohet dhe t'ju japë të gjitha përfitimet e nevojshme, pushimet dhe përfitimet.
  2. Shko në zyrën e prokurorit. Dorëzoni të njëjtën kërkesë si Inspektorati i Punës, ose shkoni në një takim personal. Mos ngurroni të kontaktoni ndonjë prokuror. Punonjësit e saj do të dërgojnë aplikacionin tuaj në të djathtën dhe do t'ju tregojnë se si të arrini atje. Të dyja organet do të shqyrtojnë aplikimet brenda 30 ditëve dhe do të japin një përgjigje të detajuar me shkrim. Nëse nuk keni marrë ndonjë gjë, ose nuk keni rregulluar një përgjigje, apeloni me guxim në atë.
  3. Kërkoni mbrojtjen e të drejtave tuaja në gjykatë . Deklarata e kërkesës për njohjen e kontratës së punës si i burgosur, dhënia e pushimeve dhe pagesa e të gjitha lejeve të nevojshme të lindjes zbatohen vetë ose me ndihmën e një avokati. Padia konsiderohet nga gjykata e rrethit ose qytetit. Në një deklaratë, mos bëni referenca ndaj ligjeve. Gjykata i njeh vetë. Të marrësh me qira një përfaqësues për të marrë pjesë në takime. Ju do të shpëtoni nga detyrimi për të shkuar në gjykatë, të takoheni me shefin dhe t'i përgjigjeni pyetjeve të gjyqtarit. Pas fitimit tuaj, shefi kompenson të gjitha shpenzimet për përfaqësuesin.

Pas fitimit tuaj, shefi kompenson të gjitha shpenzimet për përfaqësuesin

Dhe nëse nuk ka dokumente për punën? Mos u shqetësoni! Ende ngre një padi. Gjithmonë ka një shans për të mbrojtur të drejtat e tyre.

Maria A. punoi si shitës në departamentin e kozmetikës. Ajo nuk hyri në një kontratë punësimi. "Pse? Dhe kështu paguani paratë. Në çdo kohë mund të lini pa bërë asgjë. Paga zyrtare? Jam e vetme. Dhe unë nuk do të dekretoj! Dhe në qoftë se ndonjë gjë, dakord. " Nja dy vjet më vonë, vajza e takoi "princin" e saj dhe një ditë mësoi se së shpejti do të bëhej nënë. Ajo menjëherë i tha shefit. Ajo pyeti se çfarë do të ishte lindja e saj. Menaxheri me mendje i kërkoi Maria që të mos shfaqej më në departament, por refuzoi kategorikisht të paguante diçka. Vajza nuk e humbi kokën dhe shkoi në gjykatë. Shitësit e departamenteve fqinje morën anën e tyre. Ata ishin dëshmitarë dhe konfirmuan fjalët e Marisë. Me vendim të gjykatës, shefi është i detyruar të paguajë plotësisht Marinë për pushimin e lehonisë dhe të kompensojë dëmin jomonetar. Pas lindjes së foshnjës, ajo do të paguajë kompensim për kujdesin e fëmijëve deri në 1.5 vjet. Për vajzën mbetet vendi i saj i punës. Nëse dëshironi, Maria do të jetë në gjendje të kthehet në departament pas dekretit.

Dekret i shumëpritur: kush, kur dhe sa

Kur ekziston një kontratë e punës me shkrim, gjithçka është shumë më e thjeshtë. Mos ngurroni të informoni eprorët tuaj për shtatzëninë tuaj.

  • Nëse punoni në një kompani të vogël , marrëdhëniet me menaxhmentin janë të mira, dhe lajme të tilla trajtohen me mirëkuptim - qetësisht afrojeni shefin dhe tregoni atij.
  • Nëse punoni në një organizatë të madhe , në institucionin shtetëror, ose në një marrëdhënie me një bosi të tendosur - shkruani një deklaratë drejtuar drejtorit dhe lidhni një certifikatë shtatzanie nga një qendër konsultimi femër. Shkruani aplikacionin në dy kopje identike ose hiqni një kopje. Origjinali i dorëzohet departamentit të personelit ose zyrës. Një fletë do të pranohet. Në shenjën e dytë do të merret. Duhet të përfshijë datën, nënshkrimin, emrin dhe pozicionin e marrësit. Mbani këtë kopje të aplikacionit.

Hidhni një sy kursi i gjinekologut obstetrik-vjecar "Shtatzënia e qetë dhe dorëzimi i lehtë" (falas në ViLine.Klube )

Që nga stomaku në rritje do të zbulojë shpejt sekretin tuaj të shefit, ju nuk keni për të fshehur pozicionin tuaj "interesante" nga ajo për një kohë të gjatë. Tregoni para se të vëreni. Ai do të ndjejë besimin tuaj dhe do të jetë më e lehtë për ju për të punuar. Nëse drejtori i paskrupullt përpiqet të largohet nga ju, mos u shqetësoni! Mos harroni, ju jeni tani përgjegjës jo vetëm për veten tuaj! Mbroni të drejtat tuaja dhe mirëqenien materiale të fëmijës suaj!

Dhe si i tregove drejtorit rreth shtatzënisë? A ju keni për të mbrojtur të drejtat tuaja për përfitime ose "duke shkuar në pushim të lehonisë" ishte paqësor dhe i qetë?

Shkolla për shtatzëna - një mënyrë e shkëlqyer për t'u përgatitur për lindjen e një fëmije

Çfarë duhet të bëni?
Si të kombinoni punën dhe shtatzëninë pa kompromentuar karrierën dhe foshnjën?
Dhe nëse nuk ka dokumente për punën?
Pse?
Paga zyrtare?
Dhe si i tregove drejtorit rreth shtatzënisë?
A ju keni për të mbrojtur të drejtat tuaja për përfitime ose "duke shkuar në pushim të lehonisë" ishte paqësor dhe i qetë?
Профиль
Реклама
Деловой календарь
Реклама
   
p329249_energy © 2016